Het perfecte kopje thee

Theezetten is eigenlijk een ritueel.

Omdat thee vooral uit water bestaat, begint het thee zetten van een goede thee met goed vers water en geen water dat al een aantal keer is gekookt in de waterkoker.

Het maakt niet uit of water uit een ketel of waterkoker komt.

Thee zet je bij 100 grdn, alleen groene thee bij een temperatuur van 70 grdn.

Hiermee voorkom je dat groene thee bitter smaakt, net als “hengelen” van de thee.

Laat de thee z’n werk doen, door het (eigen gevulde) theezakje zeker 5 minuten in het water te laten bungelen.

Kruiden thee kan wel tot 7 minuten trekken.

Verse thee zwelt op in water, thee moet juist de ruimte krijgen voor de optimale smaak.

Een thee ei/-tang is er in verschillende maten, kies het juiste formaat en zeker niet te klein.

Heel handig zijn de thee filterzakjes die ook in verschillende maten te verkrijgbaar zijn, of het nou voor 1 kopje thee is of voor een (grote) theepot.

Hoe gezond is thee

Theine, een andere naam voor cafeine, is 1 van de hoofdbestanddelen van thee.

Alle theebladeren bevatten cafeine, alleen in verschillende mate.

Sommige mensen denken dat er in groene thee geen cafeine zit, dat is niet waar.

Rooibos daar en tegen bevat geen theine.

Zet vruchten- en kruiden thee altijd in kokend water. Zo is thee altijd veilig te drinken en vol van smaak.

Kruidenthee waar geen theebladeren in verwerkt zijn, zijn cafeïnevrij.

Hoewel kruidenthee geen cafeine bevat, kan overmatige inname van bijvoorbeeld zoethout slecht zijn voor de bloeddruk.

Zonder suiker en melk is thee een calorie vrij product.

Thee kan zeer goed gedronken worden voor het op peil houden van de vochthuishouding.

Losse verse thee of voorverpakt zakje

Theezakjes zijn makkelijk en er zijn vele smaken en soorten.

Het verschil tussen een theezakje en verse losse thee zit in de bewerking van de theebladeren van de theeplant.

Losse thee is van beter kwaliteit en bevat niet de “theestof”(dust) dat in een theezakje terecht komt door de CTC-methode.

CTC-methode betekent Cut, Tear and Curl.

Theebladeren die volgens deze methode (machinaal in fabrieken gemalen) zijn zeer fijn en daardoor geschikt voor theezakjes.

Het nadeel van deze bewerking is dat de bladeren hierdoor smaak-/geurstoffen ernstig verminderen en er eterische oliën worden toegevoegd om de smaak weer te bevorderen.

Grove theebladeren kunnen bij het zetten van thee beter ontvouwen en hun smaak veel beter afgeven aan het theewater.

De theebladeren laat je veel langer trekken in gekookt water (groene thee op 70 grdn).

Men denkt vaak dat losse thee veel duurder is, maar van losse thee kun je meerdere koppen thee zetten zonder smaak/geur te verliezen en je krijgt, verhoudingsgewijs meer thee dan in een pakje theezakjes.

Met losse thee kun je zelf de sterkte van je thee bepalen door meer of minder thee/kruiden/vruchten toe te voegen, of zelfs je eigen melange maken, door te combineren van verschillende smaken door elkaar.

Verse ijsthee maken

Verse ijsthee is geen koud geworden of afgekoelde thee.

Vul een glas of grote kan met (gekookte) vruchtenthee of kruidenthee en voeg blokjes ijs toe.

Iets meer vruchten, kruiden, groene- of zwarte thee gebruiken als wanneer je normale (warme) thee zet.

Door de “schokreactie” heet en koud blijven de werkzame bestanddelen, kleur en aroma behouden.